TIPS TIL Å LAGE GODE BILDER OG VIDEOER

UTDRAG FRA BOKEN “FRA KAROLINE TIL KAROKUL”

LYS

TIPS TIL Å LAGE GODE BILDER OG VIDEOER.

Lys: Det aller viktigste for å få til gode bilder er godt lys. Det beste er å være ute i dagslys. Jeg har også foto-lys på stativ, men det bruker jeg nesten aldri. Det blir absolutt finest bilder i naturlig lys. Når du tar bilder ute, så finn ut hvor sola er. Selv om det er overskyet, så er sola et sted der oppe. Det beste er at fotografen står med ryggen til sola, slik at lyset treffer deg eller det som skal filmes. Hvis du er inne, så kan du stille kameraet i vinduskarmen og bruke auto-funksjonen.

Ta mange bilder: Ofte må man ta mange bilder for å få ett godt. Jeg tar gjerne over 50 bilder før jeg synes ett er bra nok.

KAROKUL

EN GOD FOTOGRAF GIR GODE BILDER

TIPS TIL Å LAGE GODE BILDER OG VIDEOER
Bruk fotograf: Sjekk i familien eller venneflokken hvem som er flink med kamera, hvis du ikke tilfeldig- vis kjenner en proff fotograf. Å ta bilder er en kunst, men hvis man i utgangspunktet ikke er så flink, kan man øve. Hvis du bare har deg selv å bruke, får du prøve å bli flink selv.

Ta mange bilder: Ofte må man ta mange bilder for å få ett godt. Jeg tar gjerne over 50 bilder før jeg synes ett er bra nok. Ting tar tid.

BAKGRUNNEN ER VIKTIG FOR GODE BILDER

Tenk på bakgrunnen: Se over hva som er bak deg i bildet. Det er kjedelig å filme en hel video, for så å oppdage at bleiepakken til lillesøsteren din ligger på sofaen, eller den oransje fleecejakka til faren din stjeler oppmerksomheten. Tenk på bakgrunnen når du tar bilder ute også. Ikke stå foran søppelbøttene med mindre det er et morsomt poeng, men finn en fin og rolig vegg, en kul dør eller en nydelig utsikt.

SI NOE KULT

Si noe kult: Det aller viktigste når du lager filmer til YouTube eller innhold på de andre sosiale mediene og vil at mange skal se på, er at du har noe å fortelle! Det trenger ikke å være noe spesielt, men heller det at du har lyst til å snakke med folk. Da jeg laget mine første YouTube-filmer, sto jeg der på rommet mitt og ropte: «Velkommen til min kanaal!» – til absolutt ingen. Men så viste det seg at folk likte tullepratet mitt, så det kom seg jo. Hvis du har en sær interesse eller noe du kan alt om, så er du allerede kommet langt på vei.

VELKOMMEN TIL MIN KANAAAL!

KAROKUL

TIPS TIL Å LAGE GODE BILDER OG VIDEOER

Storyboard: Før du begynner å filme, er det lurt å ha en plan. Tenk ut hva filmen skal handle om og hvor lang den skal være, og finn ut hva du må gjøre for å få til handlingen. Jeg skriver som regel ned stikkord i en bok, og så lager jeg en rekkefølge, sånn at filmingen blir effektiv og jeg må klippe minst mulig. Man må selvsagt ikke følge planen hvis man kommer på noe annet underveis, men litt planlegging gjør at du slipper å sitte å si «ææææ» og «mmm» så altfor mye. Det er ganske irriterende å høre på.

SKAL MAN KLIPPE FILMEN!?

Det burde egentlig hete liming, for man setter sammen de forskjellige tingene man har filmet, slik at det blir en historie.

KAROKUL

Utstyr: Du trenger egentlig ikke så mye utstyr, det aller viktigste er et kamera, godt lys og en plan. Pass på at kameraet står stille, og at det du filmer er i fokus. Jeg bruker stort sett et speilreflekskamera som står på et stativ, men ofte fungerer mobilen like bra, særlig fordi mobilen som oftest er med når du kommer over noe du vil filme. Når du har film, trenger du et redigeringsprogram. Jeg bruker iMovie, som er gratis når du kjøper en Mac, men det finnes også mange andre enkle og gode programmer. Prøv deg gjerne litt frem.

LYD

Lyd: Om du filmer med mobil, så blir lyden som nevnt ofte dårlig, så hvis du skal snakke, bør du bruke et bedre kamera eller kanskje en liten mikrofon.

Helpdesk: Jeg har gjort det aller meste selv av både filming, redigering og publisering, men noen ganger må jeg ha hjelp, som for eksempel den gangen mamma måtte lage konto til meg på YouTube, og jeg også fikk hjelp til å lage «logoen» min sånn at den skulle se fin ut. Som åtteåring ville jeg ha mest mulig farger og blinkende stjerner, men mamma sa at helt enkle svarte bokstaver er best. Nå vet jeg at hun hadde rett. Mange andre ting kan være uforståelige eller vanskelige første gang, så spør om hjelp – fra en voksen eller Google.

INSPIRASJON

Inspirasjon: Jeg får gode ideer ved å følge med på hva andre gjør på sosiale medier, både norske og utenlandske profiler. Men som regel popper det bare opp noe gøy i hodet mitt, og så må jeg fortelle om det.

Link til “Fra Karoline til KAROKUL”